Jubileum voor initiatief Koningsspelen(pakket)

05-03-2017: (Ingezonden bericht) Het gratis Koningsspelenpakket van vakleerkracht Geke Versprille en grafisch ontwerpster Linda Thuijs hoef je alleen maar even te printen en daarna kun je bijna gelijk aan de slag…

Veel leerkrachten hebben het al druk genoeg en hebben weinig tijd om een uitgebreid programma in elkaar te zetten voor de Koningsspelen. Voor deze groep die geen tijd heeft om spelletjes uit te werken, spelkaarten te ontwerpen of zich druk te maken om de aankleding van de jaarlijkse Koningsspelensportdag is het KoningsspelenPakket.
2573_kd2
Het gratis KoningsspelenPakket van vakleerkracht Geke Versprille en grafisch ontwerpster Linda Thuijs hoef je alleen maar even te printen en daarna kun je bijna gelijk aan de slag…

Het is dit jaar voor de vijfde keer dat de Koningsspelen georganiseerd worden. Zijn de Koningsspelen in eerste instantie in het leven geroepen ter ere van de inhuldiging van Willem Alexander, nu zijn ze niet meer weg te denken uit het jaarlijkse programma rondom Koningsdag. Het doel van de Koningsspelen is het landelijk organiseren van een sportieve dag om kinderen te laten zien hoe belangrijk èn leuk het is om te bewegen.
“We steunen de organisatie van de Koningsspelen in hun doelstelling en vinden het van groot belang dat kinderen plezier hebben of krijgen in bewegen en een gezonde leefstijl”, aldus Geke Versprille. “Vandaar dat wij aan de oproep om scholen te helpen bij de invulling van de sportdag in 2013 gehoor hebben gegeven. We hebben samen een draaiboek samengesteld, een aantal spellen, een certificaat, een placemat en kleurplaten uitgewerkt en dit aangeboden aan scholen in Nederland en aan de Nederlandse scholen in het buitenland.”
Het aantal aanvragen overtrof de verwachtingen. Vooral scholen uit het buitenland waren erg blij met het initiatief omdat zij zich niet konden inschrijven voor de ‘officiële’ Koningsspelen. Met het gratis KoningsspelenPakket hadden ze alles in huis om ook met de Koningsspelen mee te kunnen doen.

Onderwijsblad
Vrienden van Koningsspelen Pakket
In 2014 is het KoningsspelenPakket uitgebreid met een website; www.koningsspelenpakket.nl. Hierdoor nam het aantal aanvragen enorm toe. Het pakket wordt niet alleen gedownload door scholen, maar ook kinderdagverblijven, BSO’s, ziekenhuizen en zorginstellingen maken graag gebruik van de downloadbare materialen. De aanvragen kwamen de laatste 2 jaar uit maar liefst 160 verschillende landen.

Elk jaar wordt met veel enthousiasme een nieuw pakket samengesteld. Alle spellen krijgen een koninklijk tintje met namen als ‘Sneeuwballen gooien naar de pers’ en ‘Koninklijk memory’.

Linda Thuijs vertelt: “Doordat de gebruikers bonus materiaal ontvangen als ze een reactie op de website achterlaten weten wij hoe ons pakket gewaardeerd wordt. De reacties lopen uiteen van ‘dit scheelt heel veel werk!’ tot ‘Superpakket! Heel concreet, fris, duidelijk en direct inzetbaar! Erg blij mee!’.
Bij de samenstelling van het KoningsspelenPakket wordt geprobeerd rekening te houden met de wensen van de verschillende doelgroepen. Het basispakket wordt elk jaar uitgebreid met een aantal extra materialen die tegen een kleine vergoeding te downloaden of aan te schaffen zijn. Hierbij kan gedacht worden aan Koninklijk Sudoku, maar ook aan extra spelkaarten en het Wilhelmus in pictoschrift. Nieuw dit jaar is de samenwerking met een externe partij waardoor het aanbod nog verder verbreed wordt. Hoe het jubileum pakket er uit komt te zien wordt eind februari zichtbaar.

Wat in elk geval zeker is, is dat het pakket weer voor alle doelgroepen te gebruiken is. De spellen worden zo gekozen dat er voor elke groep een passend aanbod is. Vorig jaar heeft Leraar24 opnames gemaakt bij de Mytylschool in Eindhoven. Hier hebben ze het KoningsspelenPakket met veel plezier gebruikt. Het enthousiasme waarmee deze groep kinderen aan de Koningsspelen heeft deelgenomen is een goede stimulans om ook dit jaar, een jubileumjaar, een fantastisch pakket samen te stellen.
2575_kd4
2578_kd7
2577_kd6
Om het pakket gratis aan te kunnen blijven bieden is er contact gezocht met sponsors die bijdragen in de kosten. “Het zijn allemaal sponsors die een raakvlak hebben met onderwijs, kinderen en bewegen. We zoeken naar sponsors die onze doelstelling delen. Net als de organisatie van de landelijke Koningsspelen hopen wij zoveel mogelijk basisscholen te bereiken om ze te helpen bij de organisatie van een onvergetelijke, sportieve dag.”

De inhoud van het basispakket: (pdf bestanden)
• Stappenplan KoningsspelenPakket 2017

 • Draaiboek 

• Spelkaarten met uitgewerkte spellen 

• Scorekaarten / Kroningskaarten 

• Wisselschema’s 

• Certificaat 

• Medaille als beloning voor de sportieve prestaties in kleur en als kleurplaat 

• A3 placemat voor het Koningsontbijt in kleur en als kleurplaat 

• Aftelkalender voor in de klas 

• Afstreeplijstje om te helpen bij de voorbereidingen

 • Vlaggetjes Koningsspelen als kleurplaat 


Geke Versprille, (voormalig) vakleerkracht / onderwijsadviseur
Goed-Gezien.nl
Wezep

Linda Thuijs, grafisch ontwerpster
Lindathuijs.nl

Wezep

www.koningsspelenpakket.nl

Comments are closed.