KoningsspelenPakket ook in Frankrijk al jaren favoriet

03-03-2021: Veel scholen herkennen dit vast: voor elke viering of feest gaat er flink wat tijd zitten in het bedenken van activiteiten en het uitwerken van spellen. En dan is het nog niet eens mooi vormgegeven.

Ook De Gouden Klomp in Frankrijk zocht bij elke Nederlandse nationale feestdag naar leuke ideeën. Totdat ze voor Koningsdag kennismaakten met KoningsspelenPakket...

Levina vertelt: “Het KoningsspelenPakket van Linda en Geke is een geweldige uitkomst voor ons! Niet alleen heeft het pakket elk jaar weer een leuke inhoud, ook is het goed toe te passen en mooi vormgegeven. En niet onbelangrijk: de leerlingen vinden het geweldig dat er elk jaar weer originele spellen op het programma staan. Met het KoningsspelenPakket maken we het onszelf een stuk makkelijker en ik denk dat het de Koningsspelen nóg leuker maakt!”

puzzel ksp
placemat vierkant
De Gouden Klomp is een kleine Nederlandse taal- en cultuurschool in Zuid-Frankrijk. Ze zijn aangesloten bij Stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland) en geven elke week op woensdagmiddag drie uur Nederlandse les aan zo’n 30 leerlingen. Je vindt de school in Opio, in de driehoek Nice - Cannes - Grasse. De leerlingen zijn tussen de 3 en 14 jaar oud en hebben allemaal Nederlands als moedertaal. Het team van De Gouden Klomp bestaat uitsluitend uit bevlogen vrijwilligers die wekelijks klaarstaan om de kinderen op speelse wijze de Nederlandse taal en cultuur bij te brengen.

In 2015 had De Gouden Klomp de primeur. Ze waren de eerste Nederlandse school in het buitenland die zich aanmeldde voor de Koningsspelen. De eerste editie van deze Franse Koningsspelen is meteen een groot succes geworden mede dankzij het KoningsspelenPakket. De directrice van De Gouden Klomp, Yvonne, is een kei in het organiseren van de leukste (cultuur)feesten op deze school en kwam via Google het KoningsspelenPakket tegen.

De eerste Koningsspelen

In 2013 zijn de Koningsspelen in het leven geroepen in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. In eerste instantie waren de Koningsspelen alleen georganiseerd voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied. Linda en Geke van KoningsspelenPakket hebben direct het initiatief genomen om een KoningsspelenPakket voor alle Nederlandse basisschoolleerlingen samen te stellen, in binnen- en buitenland.

“Met dit KoningsspelenPakket wilden we de organisatie van de lokale Koningsspelen ontlasten en ook Nederlandse scholen in het buitenland de kans geven op een laagdrempelige manier mee te doen aan de Koningsspelen. Hiervoor leverden we een kant-en-klaar sport- en spelcircuit met bijbehorende materialen als een certificaat en placemat.”

Het bleek een groot succes. Ondertussen is het KoningsspelenPakket een jaarlijks terugkerend pakket en een begrip in binnen- en buitenland!
sdr
In het KoningsspelenPakket zitten alle materialen die je nodig hebt voor de organisatie van een geslaagde sport- & speldag. Naast een draaiboek, certificaat, aftelkalender en veel andere handige downloads biedt het pakket een twintigtal op spelkaarten uitgewerkte spellen.

Rennen, glijden, draaien. Wie rent het snelst? Scoort het meest? Springt het hoogst? Geen winnaars of verliezers. Wel onderlinge samenwerking, een beetje competitie en vooral een heleboel lol. Wat de uitslag ook is, alle kinderen hebben ontzettend veel sportplezier. En dat is onze winst.

Levina: “Al jarenlang gebruiken we het KoningsspelenPakket en het is traditie geworden op school om onze koninklijke lunch te serveren op de prachtige placemats. Tijdens het feest zie je alle kinderen rondrennen met de mooie medailles waarop hun naam geschreven staat. Hoewel we de meeste spellen elk jaar wisselen, zijn deze twee onderdelen vaste prik!

Een van de activiteiten die sinds 2015 niet meer ontbreekt tijdens onze Koningsspelen is het blikgooispel ‘Sneeuwballen gooien naar de pers’. Omdat de kinderen dit zo’n leuk spel vinden, worden er ook geregeld in de klas sneeuwballen gegooid om de spellingcategorieën in de bovenbouw onder de knie te krijgen. Een zeer geliefd spel waar altijd met zoveel enthousiasme wordt gegooid dat de blikken ondertussen toe zijn aan een nieuwe blikwikkel. Een leuk detail: de blikfoto op de homepage van www.koningsspelenpakket.nl is gemaakt tijdens onze eerste Koningsspelen!

Thuisvariant KoningsspelenPakket

Vorig jaar was het natuurlijk een flinke domper: geen traditionele Koningsspelen. Snel klommen we in de pen en hadden contact met Linda en Geke. Hun antwoord: we zijn druk bezig met het maken van een thuisvariant van het KoningsspelenPakket. Yes! Zo konden onze Koningsspelen tóch online doorgaan via Zoom.

Op het moment suprême zaten alle leerlingen, uiteraard gehuld in oranje, in hun huiskamer, keuken of tuin klaar om mee te doen aan ludieke activiteiten: een oranjequiz, online bingo en het spel ‘Hoera voor de koning’ uit de o zo leuke thuisversie van het KoningsspelenPakket.”

Het gratis downloadbare KoningsspelenPakket is beschikbaar voor alle Nederlandse basisscholen in binnen- én buitenland. Maar ook voor (sport)clubs en gezinnen die thuis een feestje willen organiseren, is het KoningsspelenPakket goed te gebruiken. Het staat elk jaar weer boordevol ludieke spellen, handige scorekaarten, prachtige placemats en nog veel meer moois!
tuin ksp

Comments are closed.